La Petita Il·lustrada

D’ÀLBUMS I DE DONES

a La Petita Il·lustrada 2021-2022

Aquest any dedicarem el cicle de la Petita il·lustrada a aturar-nos en l’obra d’algunes dones que han posat les bases o han marcat, d’alguna manera, la història de l’àlbum. Autores, editores, artistes, teòriques o personatges es passejaran per les nostres sessions. Entre les dones triades per formar part d’aquest petit recorregut hi ha de més o menys conegudes, però totes amb un gran potencial per poder entendre certs aspectes relacionats amb el suport que tant ha marcat la història actual de la literatura infantil.

No estan totes! Això seria impossible en només en 7 sessions… Aquest cicle és només una porta que s’obre per, a través d’ella, descobrir-ne a d’altres com elles.

Octubre: Nathalie Parrain: l'art a disposició dels petits

Artista russa emigrada a França, ella serà una de les autores més importants d’una de les editorials que més van treballar a principis del segle XX per fer arribar els llibres infantils a totes les cases: Éditions du Père Castor. En aquesta sessió ens aturarem a analitzar la seva obra, a través dels àlbums que va dissenyar i explorarem la seva forma d’entendre la lectura i la infància.

https://www.editions-memo.fr/auteurs/parain-nathalie/

 

Novembre: Warja Lavatier: entre el formalisme i el llibre d'artista

L’estudi formalista de Propp sobre els contes populars va obrir una via d’exploració molt interessant que s’ha reinterpretat des de diferents disciplines. L’artista Warja Lavatier planteja, a les seves interpretacions d’alguns contes populars, una mirada quasi topogràfica que té coses en comú amb aquest formalisme. En aquesta sessió, explorarem els seus llibres d’artista.

http://www.maeght.com/news/oct09_lavater/

 

Desembre: Suzy Lee: el joc, la infància i el silenci

Suzy Lee és una de les autores internacionals més reconegudes i celebrades de les darreres dècades. Els seus àlbums sense mots mostren la seva capacitat per emparar-se del suport a l’hora de narrar i una idea d’infància interessant a explorar. En aquesta sessió ens detindrem en diverses de les seves obres, per trobar les connexions que han acabat per definir el seu estil.

 

Gener: Franziska Themerson: l’apetit voraç per les aventures visuals.
Pintora, il·lustradora, editora i escenògrafa polonesa. Al costat de la seva mitjana taronja, Stephan Themerson, un duo experimental i avantguardista on n'hi hagi, va fundar una de les primeres editorials d'avantguarda de Gran Bretanya, Gaberbocchus Press. Franziska Themerson va posar tot el seu potencial creatiu a la disposició de l'entreteniment, agitació i inspiració de la infància. En aquesta sessió revisarem els seus llibres infantils i coneixerem Gaberbocchus, tots dos pilars fonamentals de la seva carrera artística.

 

Febrer: Kitty Crowther: la poètica d'allò petit

Guanyadora a l’any 2010 de l’Astrid Lingren, Crowther és una autora dotada de gran sensibilitat per retratar la quotidianitat i preguntes que en la seva petitesa esdevenen quasi insondables. En aquesta sessió ens endinsarem en alguns dels seus àlbums i els seus personatges.

 

Març: De caputxetes, Rínxols d'or i princeses variades als àlbums: un passeig per les reinterpretacions de personatges femenins clàssics

No podien faltar! Els personatges femenins dels contes populars han poblat també tradicionalment les pàgines dels àlbums. Amb el pas del temps, han adquirit noves personalitats o funcions dintre de relats ben variats. En aquesta sessió ens perdrem per versions diverses amb reinterpretacions d’aquestos personatges femenins, per adonar-nos de l’actualitat que segueixen mantenint i de la seva gran diversitat.

 

Maig: Ruth Krauss: de l'art de la concisió en els textos

Krauss va ser membre del Laboratori d’escriptors en el Bank Street College of Education, Nova York, durant els anys 1940s. Sendak va il·lustrar molts dels seus textos, però la seva escriptura va acompanyar afinadament, propostes d’altres il·lustradors com Crockett Johnson (amb qui es va casar), Remy Charlip, Ellen Raskin, Antonio Frasconi o Helen Oxenbury, entre d’altres. En aquesta sessió ens endinsarem en alguns dels seus textos i en la seva capacitat per captar en paraules, l’esperit infantil.

 

Juny: Ursula Nordstrom: La construcció d'un suport

Nordstrom va començar a treballar a Harper & Brothers en 1931 al departament de llibres de text per a la universitat i d’allà es va convertir en assistent del departament infantil. Al 1940 ja era la cap del departament, des d’on va descobrir i treballar amb autors i autores que acabarien posant les bases de l’àlbum contemporani, com Maurice Sendak, Ruth Krauss, Shel Silverstein, Tomi Ungerer o Margaret Wise Brown, per citar-ne alguns. A través de la seva correspondència amb alguns d’aquests autors i autores, explorarem la seva mirada i el llegat que ha deixat en la història de la literatura infantil.

 

On: Sala La Juanita (presencial) o Zoom (telemàtic)

Quan: una tarda de divendres al mes, de 18:30 a 20:00 hores

 

Preu inscripció Cicle: 80€

Preu inscripció sessions individuals: 10€ (Subjecte a disponibilitat de places i sempre amb la reserva tancada el mes anterior, per poder posar a disposició de l’assistent les instruccions de treball de la sessió).

 

Més info i inscripcions a: info@lapetita.com

Nota. Les inscripcions només seran vàlides a partir del moment de la formalització del pagament.